search
top

Brandsäkert i hemmet

Att ha ett effektivt brandskydd i sitt hem är ofta en förutsättning för att få ut ersättning från hemförsäkringen om hemmet skulle drabbas av en eldsvåda. Det skadar heller inte om det finns en brandfilt tillgänglig i hemmet. Extra viktigt är detta i vardagsrummet och köket, eftersom det oftast är där som man har levande ljus.

Vad räknas då som ett effektivt brandskydd? Som alltid när det gäller hemförsäkringar bör man kontrollera med sitt försäkringsbolag, och fråga vilken definition de har. Brandvarnare är alltid ett krav, och är dessutom något som enligt lag ska finnas i alla bostäder.

För mindre bränder är det också bra att ha en brandsläckare i hemmet. Brandsläckaren bör placeras där den är lätt att komma åt. Det är t.ex. ganska lätt hänt att olja ta eld på spisen. En sådan eld ska man inte försöka släcka med vatten, men pulver fungerar. Placera dock inte pulversläckaren i ett hörn, om passagen dit kan skäras av om något börjar brinna på spisen. Då är det bättre att ha släckaren i ett annat rum, och en brandfilt i köket.

En brandfilt kan nämligen användas för att kväva en brand i en gryta eller på ett liknande ställe, när vatten inte går att använda.

top