search
top

Försäkring i alla ära

Det går idag att försäkra sig mot allt. Eller försäkra sig för eller från allt. Det beror på hur man ser på livet, hur man vill uttrycka sitt behov av försäkringar. Hur som helst. Det finns olycksfallsförsäkringar, reseförsäkringar, bil- och båtförsäkringar. Det finns förmodligen försäkringar mot att man blir felbehandlad av sitt försäkringsbolag. Men är det värt att försäkra sig mot allt?

Delvis kostar det skjortan om man ska betala premier för allt som berör ens liv. Ju fler försäkringar man ska betala för desto mer måste man jobba och desto mindre fritid har man över att leva. Mindre tid att agera riskfyllt. Annars kan man ju tänka tvärtom. Betalar du massor för försäkringar har du ju ingen användning för fina kläder eller smycken eftersom du inte har tid att roa dig på grund av allt jobb. Köper ditt guld någon säkerhet när det bara ligger i smyckesskrinet? Nej, det kan ju betala av hemförsäkringen för ett helt år.

Utan försäkring

Att vara helt radikal åt det andra hållet är förstås kanske dumt. Utan någon försäkring alls kan det bli svårt att hämta sig ekonomiskt om något händer. Då gäller det istället att leva lite säkrare. Att man inte laddar ner så mycket illegalt på nätet utan en piratförsäkring eller att man ser till att ha en säkerhetsdörr hemma för att minska inbrottsrisken.

Huvudsaken är att man känner att man har utrymme att leva sitt liv, med försäkring eller utan. Frihet är delvis att våga pröva nya saker, men också att man inte är skuldsatt över öronen. Så en eller ett par försäkringar för de där allra värsta och minst förutsägbara olyckorna kanske är bra.

top