search
top

Reseförsäkring

Reseförsäkringen ingår vanligtvis i hemförsäkringen som en del av personskadeskyddet. Det är en mycket viktig försäkring som kan betyda skillnaden mellan en lyckad semester eller mardrömsresa, ja till och med skillnaden mellan liv och död. Utan en giltig reseförsäkring kan det nämligen vara svårt, ibland omöjligt, att få tillräcklig medicinsk vård vid sjukdom eller skada.

Vanligtvis skyddas du av din hemförsäkring under de första 45 dagarna av din resa, så om du ska till Spanien en vecka på semester är en tilläggsförsäkring sällan det första du behöver tänka på. Det reseskydd som ingår i basförsäkringen täcker normalt saker som stöld eller skada på bagage, och flighter som ställs in på grund av strejk, tekniska fel eller att UD avråder från resa till landet.

Om du är mer mån än så om att din resa ska gå friktionsfritt, så kostar det sällan många hundralappar att teckna en extra reseförsäkring eller tilläggsförsäkring. Sådana är ofta betydligt mer omfattande och generösa, framför allt när det gäller förseningar. Många kompletterande reseförsäkringar ger dig exempelvis en ersättningsresa om du på grund av sjukdom eller yttre omständigheter utanför din kontroll (trafikolyckor etc.) skulle missa din avgång.

Det finns alltså två delar av reseförsäkringen: dels den som skyddar dig i händelse av att du inte skulle kunna delta i aktiviteter som du redan bokat och betalat för, dels den som skyddar dig på plats ifall du skulle bli sjuk, skadad eller råka ut för stöld. Gör alltid en analys av det reseskydd som ingår i din hemförsäkring i god tid innan du ska resa bort, och bedöm själv om det kan vara aktuellt att betala lite extra för att få ett fullgott skydd.

Tänk också på att många kreditkortsbolag erbjuder reseförsäkringar till kunder som bokar sin resa med deras kort. Det kan vara ett enkelt sätt för dig att utan extra kostnad få ett utökat reseskydd när du åker bort.

top