search
top

Försäkra din framtid

Framtiden närmar sig för varje dag som går. Ibland utan större förändringar, medan vissa dagar innebär att ingenting blir som förut. Som när man fyller 65 år. Vid 65 års ålder ska en kunna sluta jobba och leva på den pension som sparats ihop under de åren som hen jobbat. Det finns många alternativ att välja på vägen mot pensionen, och det är inte det lättaste att veta vilken väg som är den bästa. Det svenska pensionssystemet har liknats med en pyramid med allmän pension i botten, tjänstepension i mitten och ett privat pensionssparande på toppen. Just nu står vårt pensionssystem inför påfrestningar, det blev vi alla varse om när statsminister Fredrik Reinfeldt uttalade att vi kan behöva jobba tills vi är 75 år. Vi studerar och lever längre, det kan och kommer att få konsekvenser. Vissa är öppna för att arbeta längre, men det finns de som längtar till den dagen de kan säga hej då till arbete. Oavsett inställning kan det vara bra att ha koll på det som komma skall. Om du är väldigt nära din pension är här tre viktiga punkter att ha i åtanke:

  • Den allmänna pensionen betalas inte ut per automatik, utan det är någonting som en måste ansöka om hos Pensionsmyndigheten – och de behöver minst två månaders handläggningstid. Utbetalningen kan pausas efter att ha påbörjats, då blir det mer pengar när en väl återupptar betalningen.
  • Till skillnad från den allmänna pensionen betalas tjänstepensionen ut per automatik den dag en fyller 65 år. När den väl börjat betalas ut, går det inte att ångra sig.
  • Privat pensionssparande är oftast låst till den dag en fyller 55 år, och den dag pengarna tas ut går det inte att ångra sig.

Det är bra att vara medveten om detta, för att undvik en kris. När jag läste om kontinuitetshantering upptäcktes en del likheter från hur en arbetsgivare bör hantera sitt företag – mot hur en privatperson bör hantera sin pension: ”Det handlar om att fokusera på den affärskritiska verksamheten – att krutet läggs där det verkligen behövs”. Precis så kan en blivande pensionär tänka, när under ålderns höst behöver jag pengarna som mest, var ska jag lägga mitt krut? Det är ju ändå ens framtid det handlar om.­­­­­

top