search
top

MC-försäkring

Få försäkringar kommer med så stora variationer som MC försäkringen. Även en bilförsäkring speglar ibland saker som förarens ålder bilens modell, men sådana faktorer påverkar sällan varken premie eller självrisk i någon högre utsträckning. När det kommer tillatt försäkra sin motorcykel så möts man dock oundvikligen av en veritabel djungel av villkor,
förutsättningar och variabler som tillsammans avgör om man ska ha råd med skinnställ eller om kassan bara räcker till premien…

Många anser att det är oskäligt dyrt med MC försäkring, men faktum är att MC-förare är klart överrepresenterade i olycksstatistiken. Visst, försäkringsbolag bedriver inte välgörenhetsverksamhet och naturligtvis tjänar de en summa på varje försäkring, men i slutändan handlar försäkringar om risk kontra kostnad, och risken för att du som motorcyklist någon gång vurpar eller krockar är mycket hög.

En bra MC försäkring skyddar inte bara dig från att bli ersättningsskyldig om du skulle råka skada någon annan person eller någon annans egendom. Bra motorcykelförsäkringar ger dig också ett bra skadeskydd som gäller både dig och din MC. Det finns dock saker som få MC försäkringar täcker. Till dessa hör bland annat kostnadsfri bärgning, invaliditetsersättning och ersättning för tillbehör över en viss summa som skadas vid krock eller krasch.

Det kan nästan kännas uppgivet att behöva betala flera tusen kronor i premie för ett fordon som används under halva året, eller att som 22-åring inte ens få teckna MC försäkring hos många försäkringsbolag, men det finns saker man kan göra för att påverka priset på sin försäkring i rätt riktning.

En stor påverkan på premien har förstås din ålder. En del försäkringsbolag tillåter med hjälp av tillägg att andra familjemedlemmar får köra din MC under samma försäkring. Kanske har du en förälder med MC-kort som kan tänka sig att stå på hojen? En annan faktor är hur säker din motorcykel är: en MC med ABS-bromsar har vanligtvis en lägre premie än en utan eftersom den anses mycket säkrare.

top